E-ITSPEA 10: Võrkude rikkusː vabast tarkvarast vaba kultuurini Tagasi kursuse esilehele

Eben Mogleni poolt kirjutatud artikkel: "Anarchism Triumphant: Free Software and the Death of Copyright", mis räägib autoriõigustest ja vabavarast. Mõned ennustused on osutunud üsna täpseks, kuid on ka neid, mis ei ole täitunud nii, nagu Eben oli ette kujutanud.

Eben Mogleni vabavara ennustus on osutunud osaliselt täpseks. Avatud lähtekoodiga tarkvara kasutuselevõtt on viimase kahekümne aasta jooksul olnud märkimisväärne. Peamised projektid, nagu Linux, Apache ja Mozilla, on kindlustanud oma koha tehnoloogiavaldkonnas, kusjuures paljud ettevõtted ja eraisikud on nüüd oma tegevuse lahutamatu osana omaks võtnud avatud lähtekoodiga lahendused.

1


Eben Moglen ennustas, et autoriõigused kaovad, mis ei osutunud tõeks. Kuigi autoriõiguse seadus jääb puutumata, on selle kohaldamisel tarkvara ja digitaalsisu suhtes toimunud märkimisväärsed nihked. Näiteks Creative Commonsi litsentside ilmumine pakub loojatele kohandatavaid alternatiive tavapärastele autoriõiguse raamistikele, peegeldades arenevaid vaatenurki intellektuaalomandi õiguste kohta digiajastul.


Allikad:

1. https://www.cafepress.com/+linux_logo_dog,484122807

2. https://firstmonday.org/ojs/index.php/fm/article/view/684/594

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

E-ITSPEA 2: Kaks erinevat nähtust Interneti varasemast ajaloost

E-ITSPEA 1: Noppeid IT ajaloost

E-ITSPEA 6: WIPO intellektuaalomandimudeli komponendid