E-ITSPEA 6: WIPO intellektuaalomandimudeli komponendid

Paremini toimiv WIPO intellektuaalomandimudeli komponent

Autoriõigus

Üks kõige paremini toimivaid komponente intellektuaalomandi valdkonnas on autoriõigus, eriti digitaalajastul. Autoriõigus kaitseb loojate loomingut, olgu selleks siis raamatud, muusika, filmid või tarkvara, andes neile õiguse kontrollida, kuidas nende teoseid kasutatakse, paljundatakse ja levitatakse. See tagab, et loojad saavad õiglase tasu oma töö eest ning julgustab loovust ja innovatsiooni. 

Autoriõiguslikud regulatsioonid on olulised digitaalsete loomingu vormide kaitseks ning tagavad, et internetiavarustes levitatakse sisu seaduslikult ja õiglaselt. Siiski vajab autoriõiguse süsteem pidevat kaasajastamist, et kohaneda kiiresti muutuva tehnoloogilise keskkonnaga ja tagada nii loojate kui ka tarbijate õiglane kohtlemine ning teoste laiem kättesaadavus ja kasutatavus.


Muutmist vajav WIPO intellektuaalomandimudeli komponent

Patent

Patendi saamise protsess võib olla pikk ja aeganõudev, mis võib jätta võimaluse teistele sarnase toote loomiseks enne patendi lõplikku saamist, mille tulemusel võib patendi väärtust oluliselt vähendada või seda võib olla isegi võimatu patenteerida. Lisaks võivad kõrged patendi taotlemise kulud piirata nende võimalust, kes suudavad patendi saamise protsessi endale lubada. 

Üks suur puudus patendisüsteemis on olukord, kus patendiomanik ei suuda oma ideed realiseerida, mis võib tähendada, et ideest ei saada kasu. Samal ajal võivad teised potentsiaalsed tootjad olla piiratud oma võimaluste ja innovatsiooni arendamiseks. Ekstreemsetel juhtudel võib see viia patenditrollimiseni, kus patendiomanik ei tee midagi muud kui hoiab patenti selleks, et piirata teiste arengut. Seega on kindlasti vaja kaaluda seaduste täiendamist, et muuta patendisüsteem tõhusamaks ja tagada, et see soodustab innovatsiooni ja arengut.


Allikad:

https://www.wipo.int/about-ip/en/

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

E-ITSPEA 2: Kaks erinevat nähtust Interneti varasemast ajaloost

E-ITSPEA 1: Noppeid IT ajaloost